![]() ячменю, зернового сорго, кофейного дерева, одного виду бананів тощо. 6. Центральноамериканський (Південна Мексика та острови Карибського моря): батьківщина кукурудзи, червоного перцю, квасолі, гарбуза, тютюну, какао, довговолокнистого бавовнику тощо; 7. Південноамериканський (Андійський) (частина Анд уздовж Тихоокеанського узбережжя Південної Америки): батьківщина картоплі, помідорів, арахісу, ананасу, хінного дерева та деяких інших рослин. Культурні рослини мають різне походження. Одні з них походять від певних диких видів, але самі в природі не трапляються (цибуля), інші й нині можна знайти у природних біоценозах (дика капуста), деякі створені людиною методом віддаленої гібридизації (рапс -гібрид капусти та свиріпи). Залежно від мети вирощування культурних рослин, кількість видів яких перевищує 25 000, розрізняють харчові, лікарські, технічні (олійні, ефіроолійні, цукрові, крохмальні, прядильні, фарбувальні тощо), кормові, декоративні та ін. Завдяки селекційній роботі виведено велику кількість сортів культурних рослин (наприклад, число сортів пшениці перевищує 4 000). Учені вважають, що одними з перших окультурено кукурудзу, банани, гарбуз, кокосову пальму, ячмінь, пшеницю, цибулю, рис, горох, цукрову тростину тощо.
|