Переглянути всі підручники
<< < 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 > >>

 

ромолочність, у півнів - несучість. Тому для визначення цих властивостей застосовують метод визначення якості плідників за якостями нащадків. Він полягає у тому, що від плідників певної статі, якості яких перевіряють, одержують нащадків протилежної статі і порівнюють їхню продуктивність із середніми показниками породи. Якщо вони виявляються вищими, то такого плідника використовують у селекційній роботі. Але при цьому слід враховувати і деякі негативні моменти. Так, перевірка спадкових якостей плідника у деяких видів може тривати роки, хоча час його використання досить обмежений. Цього уникають, використовуючи штучне запліднення: статеві клітини плідника зберігають при пониженій температурі тривалий час і за допомогою штучного осіменіння дістають потрібну кількість потомків.

Останнім часом ембріони цінних порід великої рогатої худоби та інших тварин одержують у штучних умовах («у пробірці»), а згодом пересаджують у матку самки іншої породи для подальшого розвитку. Це уможливлює прискорення процесу селекції і одержання значної кількості потомків із новими або практично важливими властивостями.

Особливості селекції мікроорганізмів. Мікроорганізми (прокаріоти, одноклітинні гриби та деякі інші еукаріоти) нині широко використовують у різних галузях народного господарства: харчовій, виноробній, мікробіологічній промисловостях тощо. Завдяки їхній діяльності одержують різноманітні антибіотики, вітаміни, амінокислоти, гормони, стимулятори росту рослин, інші важливі сполуки. Дріжджі використовують у хлібопекарській, спиртовій, виноробній галузях та пивоварінні. Виведено гриби, здатні синтезувати кормові білки з відходів рослинництва і навіть нафти. Основну кількість харчової лимонної кислоти виробляють також мікроорганізми. Створено штами, що можуть вилучати рідкоземельні та дорогоцінні метали з руд і промислових відходів. Для виробництва необхідних речовин і препаратів за допомогою мікроорганізмів створено цілу галузь - мікробіологічну промисловість. Мікроорганізми застосовують у боротьбі зі шкідниками сільського та лісового господарств, кровосисними та паразитичними видами.

Мікроорганізми мають ряд особливостей, які враховують під час їхньої селекції. Насамперед у багатьох з прокаріотів відсутній статевий процес і тому щодо них неприйнятний метод гібридизації. Для збільшення різноманітності вихідного матеріалу застосовують штучний мутагенез, а потім відбирають найпродуктивніші штами, які і використовують у подальшій селекційній роботі. У деяких випадках проводять штучне схрещування різних штамів за допомогою вірусів-бактеріофагів, які переносять спадкову інформацію.

 

Переглянути всі підручники
<< < 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 > >>
Используются технологии uCoz