![]() живих організмів звичайна часткова зворотна денатурація білків пов'язана з їхніми функціями (рухова, сигнальна, каталітична тощо). Процес руйнування первинної структури білків завжди необоротний, він називається деструкцією. Фізичні та хімічні властивості білків різноманітні: є білки гідрофільні та гідрофобні; одні з них під незначною дією різноманітних чинників легко змінюють свою структуру, але є і стійкі до подібних впливів. За фізико-хімічними властивостями білки поділяють на прості (протеїни) та складні (протеїди). Прості білки складаються виключно з залишків амінокислот, а складні містять сполуки іншої природи (залишки фосфорної та нуклеїнових кислот, вуглеводів, ліпідів тощо). Амінокислоти - це окремий клас органічних сполук. Лише 20 з великої кількості відомих амінокислот входять до складу білків (основні амінокислоти). Білки мають різні рівні структурної організації. Первинна структура утворюється завдяки сполученню амінокислотних залишків пептидними зв'язками з утворенням поліпептидного ланцюга. Вторинна структура білка являє собою закручений у
|