спіраль поліпептидний ланцюг, який підтримується за допомогою водневих зв'язків. Третинна структура формується внаслідок укладання поліпептидної спіралі певним чином у специфічну для кожного білка конфігурацію (глобулу). Четвертинна структура білків виникає тоді, коли кілька глобул поєднуються в єдине функціональне утворення. Білки поділяють на прості (протеїни), які складаються лише із залишків амінокислот, і складні (протеїди), що, крім амінокислотних залишків, містять речовини небілкової природи. КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ: 1. Що таке білки? Які білки називають простими, а які - складними? 2. Що таке амінокислоти? Яка їхня будова? 3. Що таке замінні та незамінні амінокислоти? 4. Яким чином амінокислоти сполучаються у поліпептидний ланцюг? 5. Які ви знаєте структури білків? 6. Які фізико-хімічні властивості білків? Подумайте: що спільного та відмінного між процесами денатурації та деструкції? Чим зумовлена різноманітність фізико-хіміч-них властивостей білків? Пригадайте: що таке ферменти? Функції білків. Біологічні функції білків надзвичайно різноманітні. Білки насамперед виконують будівельну (структурну) функцію. Вони є складовою частиною біологічних мембран. З білків складаються мікротрубочки та мікронитки, які виконують роль скелета клітини (цитоскелета). Утворюючи волоконця, накручені одне на одне або вистелені шаром, вони скріплюють клітинні структури, надаючи їм міцності. Головним компонентом хрящів і сухожилків є пружний та міцний білок колаген. Білок еластин, що міститься у зв'язках, має здатність розтягуватись. Білок осеїн надає кісткам пружності. Волосся, нігті та пір'я складаються переважно з міцного нерозчинного білка кератину. Захисна функція білків, крім запобігання ушкодженням клітин, органів й організму в цілому, також виявляється в захисті його від паразитів і сторонніх білків. В організмі хребетних тварин утворюються захисні білки-імуноглобуліни (або антитіла). Це спеціалізовані білки, які виробляються лімфоцитами. Вони здатні «розпізнавати» та знешкоджувати бактерії, віруси, чужорідні для організму білки. Білки крові - фібрин, тромбопластин і тромбін -беруть участь у процесах її зсідання, запобігаючи значним крововтратам.
|