1. Назвіть основні біологічні функції білків. 2. У чому полягає суть захисної функції білків? 3. Чим визначається рухова функція білків? 4. Яка властивість білків лежить в основі подразливості живих організмів? 5. Що таке ферменти? Які їхні функції? Подумайте: чому більшість біохімічних процесів у клітині без участі ферментів була б неможливою? § 6. ВІТАМІНИ. ГОРМОНИ. АЛКАЛОЇДИ Пригадайте: що таке вітаміни і гормони? Яка їхня роль в організмі? Вітаміни - біологічно активні низькомолекулярні органічні речовини різноманітної будови, потрібні для життєдіяльності всіх живих організмів. Вони беруть участь в обміні речовин і перетворенні енергії переважно як компоненти ферментів. Добова потреба людини у вітамінах становить міліграми чи навіть мікрограми. Відкрив вітаміни у 1880 році російський лікар М. І. Лунін, а сам термін, який означає «необхідний для життя амін», запропонував у 1912 році польський учений К.Функ, оскільки вітамін, який він досліджував, мав у своєму складі аміногрупу. Нині відомо близько 20 різних вітамінів. Їхнім основним джерелом для людини і тварин є продукти харчування переважно рослинного походження, але окремі з них містяться лише в тваринних організмах (наприклад, вітаміни А і D). Деякі вітаміни можуть синтезуватись у незначних кількостях з попередників (провітамінів) певними тканинами (наприклад, вітамін D синтезується у шкірі людини під впливом ультрафіолетового сонячного опромінення) або мутуалістичними мікроорганізмами кишечнику (наприклад, вітаміни К, В6, В12). Як вам уже відомо, якщо в організмі не вистачає вітамінів, розвивається захворювання гіповітаміноз, за їхньої повної відсутності -авітаміноз, а за надлишку - гіпервітаміноз. Явища гіпо- та авітамінозу можуть виникати внаслідок порушення обміну речовин. Це так звана вторинна вітамінна нестача, пов'язана з несприй-няттям організмом певних вітамінів. Коли ще не були відомі будова і механізм дії вітамінів, їх позначали літерами латинського алфавіту — А, В, С, D тощо. Тепер використовують також і хімічні назви. Вітаміни мають різні фізико-хі-мічні властивості та зумовлюють різну фізіологічну дію на організми. Вітаміни поділяють на дві групи залежно від того, розчиняються вони у воді або у жирах. До водорозчинних належать вітаміни групи В (В1, В2, В3, В5, В6, В9, В12) та вітамін С, а до жиророзчинних -вітаміни групи A (A1, A2), D (наприклад, D3), К (K1, К3) та вітамін Е.
|